Suomalaiset kaistasurffailijat

Työmatkaani Vuosaaresta Munkkivuoreen käytän toisinaan autoani. Näin varsinkin, jos metro+bussi -yhdistelmä näyttää liian hitaalta, kun olen nukkunut liian pitkään. Joukkoliikenteellä aikaa kuluu 45-50 minuuttia. Autolla matka-aika on noin 20-25 minuuttia, mistä valtaosa hupenee Hakamäentien ja Lapinmäentien välimaaston sekä Itäkeskuksen liikennevaloissa. Ajoreittini on Kehä I idästä Hämeenlinnanväylän liittymään mennen tullen. Suorin tie olisi Viikin läpi Koskelantietä ja Hakamäentietä, mutta se myös vie roimasti enemmän aikaa ja polttoainetta.

Ajaessani mitä kautta tahansa törmään joka ikinen kerta suomalaiseen ärsyttävän itsekeskeiseen ajotapaan. Aina on useampi kuljettaja liikkeellä, jotka eivät koskaan vaivaudu näyttämään vilkulla aikeitaan vaihtaa kaistaa. Niinpä monet kerrat hämmästyn, kun itse ajan järkähtämättä ja rauhassa yhtä ja samaa kaistaa kilometrikaupalla, että mitä, tuohonko tuokin auto nyt änkeää aivan eteeni, tai aikooko tuo ääliö ajaa kylkeen tai kiilata tieltä. Ja vähän ajan päästä sama sankari vaihtaa taas kaistaa mitenkään varoittamatta nostattaen takuulla verenpainetta taas toisten ällistyneiden parissa.

Tiellä surffaillaan aivan kuin siellä oltaisiin yksin, samalla tavalla kuin surffaillaan kotisohvalla kaukosäädin kädessä kanavalta toiselle ja äkkiä takaisin. Kanavasurffailu vain ei vaaranna kenenkään terveyttä, kaistasurffailu on kaistapäistä leikkiä kanssa-autoilijoiden ja omalla elämällä.

Osasyy vilkun käytön vähyyteen on mahdollisesti terveydellinen, eli kuskeja vaivaa niskan jäykistyminen tai putkinäkö, jolloin taustapeilien käyttö ei tahdo onnistua. Vaihtoehtoisesti kovin moni suomalainen tuntuu uskovan paranormaaleihin ilmiöihin, tässä tapauksessa telepatiaan. Että muut kyllä arvaavat, mille kaistalle ja mihin rakoon seuraavaksi poukkoilen. Tai sitten asenteena on vain kyyninen “mitä väliä” tai ylimielinen “tämä on mun auto ja sitä paitsi ajan mun veroeuroilla rahoittamaani tietä, eikä se muille kuulu, mitä minä omaisuudellani teen”.

Käyttäkää vilkkua! Siksi autossa on hallintalaitteet, että niitä käytetään. Se viiksi ei ole pelkkä koriste-esine.

Kommentti on suljettu.