Viikingit nousee!!!

Unelmani on toteutumassa: FC Viikingit nousee Veikkausliigaan! Viime lauantain voitto ja haastajaseura Atlantiksen vierastasuri ratkaisi asian hyvin yllättävästi. Etukäteislaskuissa minä ja moni muu olimme lähteneet siitä, että nousu varmistuu, jos Atlantis tai AC Oulu häviää samalla, kun oma peli voitetaan. Heteniityn katsomossa iloitsin viime hetken voitosta, mutta en aavistanut, miten ratkaisevasta tuloksesta oli kysymys, vaikka kuulutus kertoi Atlantiksen matsin Vaasassa päättyneen tasapeliin. Nyt Viikingit johtaa neljän pisteen erolla haastajakaksikkoon. Vaikka kumpikin lopuista kahdesta pelistä hävittäisiin, enintään toinen haastaja voi nousta ohi. Viikinkien onni on, että päätöskierroksella AC Oulu pelaa Atlantista vastaan kotonaan, joten jompi kumpi tai molemmat menettää pisteitä.

Nyt olen päiväkausia ollut valtavan tohkeissani ja täynnä intoa. Juuri mitään muuta ei mielessä liiku kuin Viikingit. Uskomattomalta tuntuu edelleenkin, että Vuosaaressa pelataan keväästä 2007 alkaen liigatason jalkapalloa. Aivan vuorenvarmaa se ei olekaan. Kenttäolot eivät vastaa liigan vaatimuksia lähimainkaan. Palloliitolle kuitenkin todennäköisesti riittää, että seura esittää uskottavat suunnitelmat olojen kohentamisesta sekä seuran talouden tilanteesta ja tulevaisuudesta. Tällä tavalla myönnetyn poikkeusluvan nojalla esimerkiksi RoPS pelasi vuosikausia liigassa, eikä suunnitelmissa edes ollut juurikaan realismia.

Viikinkien keskeinen haaste on nyt saada Helsingin kaupungilta nopeasti myönteinen kanta siihen, että seura saa tukea olojensa kohentamiseen. Tämä vaaditaan paitsi seuran talouden takia myös siksi, että kaupunki omistaa nykyisen peliareenan Heteniityllä. Kaupunki saattaa pestä kätensä, ja sanoa, että menkää Finnair Stadionille pelaamaan. Seura kuitenkin aivan oikein on ilmoittanut, että se pelaa vastedeskin Vuosaaressa, ja jos muualle pakotetaan, liigapaikkaa ei sitten oteta. Ei hemmetti! Niin ei saa päästä käymään, että ensin vuosien kovalla urheilullisella taistelulla saavutetaan unelma, ja sitten jäädäänkin Ykköseen kitkuttamaan ja yrittämään uutta nousua. Sen kanssa voi sitten tuhrautua ikuisuus.

Mitä parannuksia sitten vaaditaan? Perusvaatimuksista tärkeimmät koskevat katsomoa ja valoja. Nykyinen puupenkeillä varustettu pääkatsomo voidaan purkaa ja korvata isommalla, samoin aurinkokatsomo. Pääkatsomo pitäisi myös varustaa katoksella. Valot voidaan vaihtaa. Lisäksi itse kentän alle pitäisi saada lämmitys, pelaajille saada paremmat pukuhuoneet ja yleisölle kunnolliset vessat.

Parempi vaihtoehto saattaa kuitenkin olla kokonaan luopua Heteniityn kentästä, ja siirtyä Vuosaaren liikuntapuiston alueelle. Tässä havainnekuva alueesta, jonka rakentamisen kaupunki merkitsi jo vuoden 2003 suunnitelmissa alkamaan 2007, eli kuin ounastellen Viikinkien liiganousua:

Näin päästäisiin myös luomaan puhtaasti jalkapallolle omistettu areena, kun nykyinen kenttä on rakennettu yleisurheilua varten. Oikea jalkapallokatsomo yltää lähelle viheriön reunaa, välissä ei saa olla juoksuratoja eristämässä yleisöä pelistä. Neitseelliseen paikkaan voi myös olla edullisempaa rakentaa riittävän kokoinen ja tasoinen katettu katsomo, varsinkin jos ensi vuonna tyydytään tilapäisiin putkirakenteisiin, joilla FC Honka on nopeasti saanut aikaan paikat yli 4000 katsojalle. Telinerakenteisia katsomoja saa Suomesta ainakin Telinekatajalta ja Telineramilta. Hyvin kiinnostava valmistaja on myös Pohjoismaiden johtavana urheilukatsomovalmistajana itseään markkinoiva porvoolainen Kerkosport.

Entäpä talous? Viikingit tarvitsee rahakkaat sponsorit. Luonnollinen pääsponsori on Vuosaaressa jo 40 vuotta kahvia paahtanut Paulig, joka myös rakentaa uuden paahtimon sataman yritysalueelle. Paulig on myös ollut Vuosaaren kasvun ja kehityksen keskeinen moottori, tosin pitkälti maanomistuksensa ansiosta. Joka tapauksessa liigatason seura olisi jälleen yksi mahdollisuus nostaa Vuosaaren statusta, ja saada kiinteistökauppaan vieläkin lisää potkua. Toinen aika mainio vaihtoehto olisi tietenkin laivayhtiö Viking Line. Pitäisi tehdä selväksi, että tässä olisi kuin tilauksesta laivayhtiön imagoon sopiva urheiluseura, jonka väritkin sopivat täydellisesti, sillä pelipaidat ovat punavalkoisia.

Kommentti on suljettu.